Figueroles posa en marxa la primera ruta barroca interpretada
Ahir dissabte 17 d’agost va tenir lloc la primera activitat organitzada per part del nou punt d’Informació Turística de Figueroles. Baix l’eix temàtic del barroc, l’historiador i informador turístic del poble, Maxim García Conejos, va dirigir aquest itinerari interpretatiu per l’església parroquial, un autèntic ‘museu’ atés el ric patrimoni que custodia entre els seus murs avui dia.
L’esdeveniment ha congregat vora d’una vintena de persones, majoritàriament procedents del municipi de Figueroles i de la capital de la comarca, l’Alcora. Aquest itinerari cultural, batejat com «L’església de Sant Mateu de Figueroles: un museu d’art barroc», ha consistit en un recorregut guiat per l’església parroquial, una gran oportunitat per acostar-se a la història artística i constructiva del temple. Precisament, l’interès de la visita radicava en el fet que la parròquia ha conservat, de manera ‘miraculosa’, bona part del mobiliari litúrgic dels segles XVII i XVIII que ornava —i continua ornant— el seu interior, fonamentalment retaules. I és que en el seu conjunt, l‘església esdevé una excepció i un ‘cas a part’ no únicament dins de la comarca, també de la província.
Concili de Trento, retablística, ‘salomonisme‘ i escultors i pintors de primer ordre del període —com ara Urbano Fos, Vicente Gozalbo i els Ochando—, van ser alguns dels temes protagonistes en aquest interessant i didàctic itinerari. A més, la ruta va finalitzar amb la visualització de la petita col·lecció de làpides sepulcrals ceràmiques sortides dels forns de la Reial Fàbrica del comte d’Aranda, totes elles procedents de la parroquial. Una excusa per aproximar-se a aquesta modalitat artística dins de la manufactura comtal no tant coneguda com les seues afamades vaixelles i serveis de taula.
El públic assistent ha manifestat el seu grat amb aquesta nova experiència cultural, i ja desitja poder viure nous itineraris de les més diverses temàtiques, ja siga sobre patrimoni artístic, industrial, natural, etc.
Sens dubte, una bona ‘injecció’ turística i cultural per al municipi, i molt necessària!